Usein kysyttyä

Milloin Joulupadat ovat kaduilla?
15.–23.12.2022. Patojen tarkat sijainnit päivitetään tälle sivustolle lähempänä keräystä.

Minulla ei ole käteistä mukana, miten voin lahjoittaa?
Joulupataan voi lahjoittaa käteisen lisäksi:

  • netissä osoitteessa www.joulupata.fi 
  • MobilePaylla numeroon 45011
  • tekstaamalla PATA (10€) tai PATA20 (20€) numeroon 16499 
  • tai tilisiirrolla tilille FI 57 2084 3800 0057 29 viitenro 8808

Vaikuttaako korona Joulupata-keräykseen?
Patavahtien terveys ja työskentelyolosuhteet koronan osalta huomioidaan tarvittaessa. Aiempina poikkeusvuosina padoilta on löytynyt jokaiselle kertakäyttöisiä kasvomaskeja ja käsidesiä. 

En löytänyt joulupataa, vaikka se luki joulupadat kartalla -kohdassa?
Joulupataa ei saa jättää vartioimatta, joten jos joulupatavahti sairastuu eikä saada toista vapaaehtoista tilalle, joulupadan aukioloaikoja saatetaan muuttaa. Tieto muutoksista ei aina saavuta lahjoittajaa, joten pyydämme ymmärrystä poikkeustilanteiden kohdalla. 

Voiko kaikille padoille tuoda tavaralahjoituksia?
Tavaralahjoitusten vastaanotto on tällä hetkellä keskitetty Pelastusarmeijan kirpputorien Joulupata-pisteisiin ja pääkaupunkiseudun kontteihin.
Pelastusarmeijan kirpputorit ja iCare -hyväntekeväisyysmyymälät ovat näin Joulupadan ensisijaisia tavarakeräyspisteitä. Pääkaupunkiseudulla uutuutena on myös Joulupata-kontteja, joihin vastaanotetaan tavaralahjoituksia. Niillä paikkakunnilla, joilla Pelastusarmeijalla ei ole kirpputoria, ei enää oteta vastaan tavaralahjoituksia.

Mitkä ovat Joulupata-keräyksen tavaralahjoitusten keräyspisteet?
Tavaralahjoituksia voi tuoda suoraan Pelastusarmeijan iCare-myymälöihin ja kirpputoreille sekä joulupatakontteihin. Pelastusarmeijan kirpputoreille ja iCare-myymälöihin voi viedä tavaralahjoituksia ympäri vuoden. 

Mitä Joulupata-keräykseen voi lahjoittaa?
Käteistä rahaa, lahjakortteja esim. ruokakauppaan, tavaroita, vaatteita, leluja, itse neulottuja villasukkia. Tavaralahjoitusten tulee olla ehjiä ja puhtaita.

Onko padat ulkona sunnuntaina?
Ei ole. Pääsääntöisesti padat ovat ulkona arkisin ja lauantaisin. Muutama poikkeus löytyy, esimerksiksi Helsingin Stockmannilla voi lahjoittaa sunnuntaisin klo 12–16 välisenä aikana.

Mikä on pienen joulupadan ja perinteisen joulupadan ero?
Pienellä joulupadalla ei ole patavahteja. Molempiin voi tehdä rahalahjoituksia.

Miten yritys voi lahjoittaa Joulupataan?
Lahjoituksen voi tehdä Paytrailin kautta tai tilisiirrolla Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksen tilille FI 57 2084 3800 0057 29 viitenro 8808. Lahjoituksesta on myös mahdollista saada yrityslahjoituslasku. Yrityksesi voi lahjoittaa muutakin kuin rahaa, lue lisää Yrityksille -osiosta tai ota yhteyttä [email protected]

Mihin lahjoitetut rahat käytetään?
Joulupadasta saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina kotimaan vähäosaisille lapsiperheille ja muille vähävaraisille ja syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille Pelastusarmeijan toimipisteissä eripuolella Suomea.

Mitä tavaralahjoituksille tapahtuu?
Osa tavaralahjoituksista pyritään saamaan perheille ja lapsille jouluksi, osa tavaroista jaetaan joulun jälkeen. Osa tavaralahjoituksista menee myyntiin Pelastusarmeijan iCare-myymälöihin ja kirpputoreille. Niistä saadut tuotot menee vähävaraisten auttamiseen. Joulupadan yhtenä avustusmuotona on lahjakortti Pelastusarmeijan iCare-myymälöihin ja kirpputoreille, jolloin ihmiset voivat valita sieltä sellaisia tuotteita, joita he tarvitsevat. 

Onko joku / jotkut tavarat erityisen toivottavia? Millä voisin ilahduttaa?
Suklaarasiat, villasukat, kahvipaketit, lasten lelut ja muut vastaavat.

Paikkakunnallani ei voi enää lahjoittaa tavaraa padalle. Mitä teen?
Jos haluat lahjoittaa esimerkiksi käsintehtyjä villasukkia, voi ne lähettää Pelastusarmeijan päämajaan Uudenmaankatu 40, 00120 Helsinki ja lisätä tiedon "Joulupata-lahjoitus". 

Haluaisin lahjoittaa käytettyä tavaraa, miten toimin?
Tavaroiden, vaatteiden ja lelujen tulee olla lahjoitettaessa ehjiä ja puhtaita. Tavaralahjoitusten ensisijaisia keräyspisteitä ovat Pelastusarmeijan kirpputorit ja iCare-myymälät sekä pääkaupunkiseudulla kontit. 

Onko jotain, mitä ei oteta vastaan?
Keräyspisteisiin ei kannata tuoda vanhaa elektroniikkaa eikä rikkinäisiä tavaroita, vaatteita tai leluja. 

Haluaisin lahjoittaa ruokatavaraa, miten toimin?
Voit lahjoittaa pitkään säilyviä elintarvikkeita, esimerkiksi säilykkeitä, kahvia ja teetä. Elintarvikepakkausten tulee olla avaamattomia ja päiväystä pitää olla jäljellä. Valitettavasti emme voi ottaa vastaan itseleivottuja tuotteita emmekä avattuja paketteja. Kerro patavahdille tai henkilökunnalle, jos lahjoitat elintarvikkeita.

Haluaisimme kerätä päiväkodin / koululuokan / työkavereiden / sukulaisten kanssa vanhoja leluja tms. padalle, miten toimimme?
Tuotteet voi tuoda joulupadan keräyspisteisiin. Jos on kyse erittäin suuresta tavaralahjoituksesta, voit soittaa noutopalveluun pääkaupunkiseudulla.

Haluaisin ilahduttaa lahjapaketilla yksinäistä miestä / yksinhuoltajaa / lapsiperhettä miten toimin?
Voit liittää lahjoituksen mukaan pienen saatteen sekä merkitä pakkauksen haluamallasi tavalla.