Tietoa keräyksestä

Keitä Joulupata-keräyksellä tuetaan?

Lahjoituksilla tuetaan vähäosaisia kotimaassamme. Tuemme muun muassa heitä:

  • Vähävaraiset lapsiperheet
  • Pienituloiset eläkeläiset 
  • Työttömät ja työkyvyttömät
  • Syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret 
  • Ruoka-apua tarvitsevat opiskelijat 


Mitä padoille voi tuoda?

  • Käteinen raha 
  • Puhdasta ja ehjää käytettyä (tai käyttämätöntä) tavaraa voi tuoda suurimmalle osalle padoista.
  • Otamme vastaan myös avaamattomia ja selkeästi merkattuja ruokapaketteja/pusseja.(Itseleivottuja tuotteita emme valitettavasti voi jakaa.)

Muita lahjoitustapoja 

Nettilahjoitus:

www.joulupata.fi

Nettipadat: 

Perusta oma pata ja kutsu ystäviä, kollegoita ja sukulaisia tukemaan keräystä! 
www.nettipata.fi

Tekstiviestilahjoitukset:

Tekstaa PATA tai PATA20 numeroon 16499 (10€ tai 20€ euron lahjoitus)

MobilePay-applikaatio: 

Numeroon 9090

Pivo-applikaatio: 

Numeroon 0504001869

Tilisiirto: 

FI57 2084 3800 0057 29, viitenumero 8808

Keräysluvat / maksupalveluntarjoaja


Yleistä Pelastusarmeijasta

Pelastusarmeija on kristillinen liike, joka tekee sosiaalista auttamistyötä. Pelastusarmeija perustettiin Englannissa vuonna 1865. Tällä hetkellä työskentelemme 129 maassa. Suomessa Pelastusarmeija on toiminut vuodesta 1889. Toimintaa on tällä hetkellä noin 40 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Pelastusarmeijalla on seurakuntatyötä (josta käytämme nimeä osasto, vrt. kirkko), lasten päiväkoteja ja leiritoimintaa, asunnottomien majoitustoimintaa, kirpputoreja sekä sosiaalisen avustustyön pisteitä. Toimintamme johtoajatuksena on, että kohtaamme ihmisen kokonaisvaltaisesti – hengen, sielun ja kehon tarpeissa. Jos aivan alusta lähtien toiminta-ajatuksenamme on ollut: Soppaa – Saippuaa – Sanaa. Auttamistyössämme emme edellytä mitään tiettyä vakaumusta avustamisen ehtona, vaan autamme kaikkia tasapuolisesti. Apua annetaan ja vastaanotetaan siellä missä se on mahdollista. Lisätietoa löytyy kotisivultamme: www.pelastusarmeija.fi

Joulupata-keräyksen historia

Keräyksen idea syntyi San Franciscossa, USA:ssa vuonna 1891. Pelastusarmeijan kapteeni Joseph McFee halusi auttaa työttömiä merimiehiä ja varainhankintaa miettiessään McFee näki kaupan ikkunassa kolmijalkaisen kehikon ja siitä riippuvan suuren padan. Hän osti padan, sijoitti sen vilkkaaseen kadunvarteen ja laittoi mukaan kyltin, jossa luki: ”Anna padan porista!” Historian ensimmäinen joulupatakeräys oli suuri menestys ja se auttoi ruokkimaan monta nälkäistä suuta. Joulupadat levisivät seuraavina vuosina ympäri Yhdysvaltoja ja sen jälkeen muihin maihin.

Joulupata-keräys on Suomessa järjestetty vuodesta 1906 alkaen. Vuosikymmenien saatossa on Joulupadasta tullut perinteinen näky jouluisessa katukuvassa. Voidaankin sanoa, että tämä 111-vuotias keräys on tärkeä osa suomalaista jouluperinnettä. Antamisen ja auttamisen aate elää yhä vahvana. Perinteeksi ovat muodostuneet myös Joulupadan internet-keräys ja nettipadat, jotka alkoivat vastaavasti vuosina 1998 ja 2003.

Joulupata-varojen jakaminen

Joulupadasta saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina vähäosaisille lapsiperheille ja muille vähävaraisille ja syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille Pelastusarmeijan toimipisteissä eri puolella Suomea. Varoja käytetään myös erilaisiin tukitoimiin kuten leireihin harrastus- ja kerhotoimintaan. Osa varoista jaetaan ennen joulua, osa seuraavan vuoden aikana.

Joulupadalle tuotuja vaatteita sekä jaetaan ihmisille ja myydään kirpputorilla. Ihmiset, jotka tarvitsevat vaateapua, voivat saada sosiaalipalvelukeskuksestamme vaatelahjakortin, jota vastaan saavat kirpputoreilta ilmaiseksi vaatteita ja muuta tarvittavaa. Kaikki uudet sukat, lapaset ja muut kudontatyöt menevät suoraan jakoon sosiaalipalvelukeskustemme kautta.

Pelastusarmeijan avustustyöntekijät ovat joutuneet todistamaan erityisesti lapsiperheiden taloudellisten vaikeuksien lisääntyneen kuluneen vuoden aikana. Lisäksi pitkäaikaistyöttömyys on kaventanut tuhansien ihmisten toimeentuloa ja johtanut monen kohdalla ennen pitkää myös terveys- ja mielenterveysongelmiin. Myös monien vanhusten eläke on pieni eikä riitä päivittäisiin menoihin. Apua todella tarvitaan.

Autamme monia kymmeniätuhansia ihmisiä ympäri vuoden. Suuri osa avustettavista on lapsiperheitä, useimmat yhden huoltajan perheitä. Toinen iso ryhmä on pieneläkeläiset. Joukossa on myös yhden ja kahden hengen työttömiä talouksia.

Kustannustehokasta toimintaa

Joulupata on tunnetusti yksi kustannustehokkaimmista avustusmuodoista. Pelastusarmeijan keräyskulut ovat jokaisessa kaupungissa hyvin pienet, sillä suuri osa työstä tehdään talkoovoimin. Kaupat osallistuvat myös keräykseen – antamalla tuotteita joko ilmaiseksi tai alennettuun hintaan. Haluatko lisätietoa? Ota yhteyttä: [email protected]