JOULUPATA ON SUOMEN PERINTEISIN JOULUNAJAN KERÄYS

Joulupata on Pelastusarmeijan joka joulu järjestämä keräys kotimaan vähävaraisten auttamiseksi. Padat kaduilla ovat olleet auttamisen symboleina lähes koko Pelastusarmeijan yli 130-vuotisen historian ajan. Niistä onkin tullut näkyvä osa suomalaista jouluperinnettä. Myös nettikeräys kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Yhteisöllinen nettipata on monelle lahjoittajalle jo nyt mieluinen tapa kertoa tukevansa hyvää asiaa. Tänä vuonna keräyksen tavoite on miljoona euroa.

Vaikka ajat muuttuvat, avuntarve on säilynyt.

Tämän päivän ihmisten ahdinko on erilaista kuin sata vuotta sitten, sillä nykyisin tarvitaan monimuotoista auttamista ja pitkäaikaista tukea, kuten neuvontaa. Joulupata-keräyksen tekee ainutlaatuiseksi se, että apu ei rajoitu vain jouluapuun, vaan se luo toivoa myös huomiselle.

Kiitos avustasi!

Joulupata-keräyksen syntyhistoriaa

Kapteeni Joseph McFee halusi vuonna 1891 auttaa haavoittuvassa asemassa olevia San Franciscossa, etenkin jouluna, mutta hän ei tiennyt, miten rahoittaa avustustyötä. Hän muisti Liverpoolissa Englannissa nähneensä laivasatamassa suuren padan, jonne matkustajat heittivät kolikoita köyhien auttamiseksi. Kapteeni McFee sijoitti samanlaisen padan Oaklandin lauttapaikalle ja rohkaisi yleisöä "pitämään padan porisemassa". Hän sai kerättyä tarvittavat varat köyhien joululounaan järjestämiseen.

Joulupata-keräys on Suomessa järjestetty vuodesta 1906 alkaen. Vuosikymmenien saatossa Joulupadasta on tullut perinteinen näky jouluisessa katukuvassa. Varoilla annetaan jouluapua lapsiperheille, vanhuksille ja kodittomille sekä järjestetään joulujuhlia. Yli satavuotias keräys on tärkeä osa suomalaista jouluperinnettä. Antamisen ja auttamisen aate elää yhä vahvana.