Tietoa keräyksestä

Joulupata-keräyksen lahjoitukset käytetään kotimaan vähävaraisten auttamiseen. Tukemalla Joulupata-keräystä autat myös paikallisesti, sillä kunkin padan tuotot jaetaan kyseisen padan paikkakunnalla. Kiitos avustasi.

Keitä Joulupata-keräyksellä tuetaan?

  • Vähävaraiset lapsiperheet
  • Pienituloiset eläkeläiset
  • Työttömät ja työkyvyttömät
  • Syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret
  • Ruoka-apua tarvitsevat opiskelijat

Mistä tunnistaa Joulupadan?

Joulupata-asetelma koostuu punaisista putkista, jotka muodostavat turvallisen ympäristön Joulupadalle. Itse Joulupadan alaosa on musta ja kansi on punainen. Kruununa Joulupata-asetelmassa on kolme lippua, joista kaksi Suomen lippua edustaa kotimaan auttamista sekä yksi Pelastusarmeijan lippu avunantajan symbolina. Joulupadalla on kunniavartiosto eli joulupatavahdit. Joulupatavahti voi olla Pelastusarmeijan upseeri tai vapaaehtoinen henkilö. Joulupadan tunnusvärit ovat punainen ja valkoinen.

Joulupata 2019 -tulostiedote

Joulupata 2018 -lehdistötiedote

Joulupadan monet vaiheet ennen keräystä 

Joulupata-varojen jakaminen

Suomen Joulupata-keräyksen kaikki tuotot menevät avustuskohteisiin kotimaassa.  

Joulupadasta saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina vähäosaisille lapsiperheille ja muille vähävaraisille ja syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille Pelastusarmeijan toimipisteissä eri puolella Suomea. Varoja käytetään myös erilaisiin tukitoimiin kuten leireihin harrastus- ja kerhotoimintaan. Osa varoista jaetaan ennen joulua, osa seuraavan vuoden aikana.

Joulupadalle tuotuja vaatteita sekä jaetaan ihmisille ja myydään kirpputorilla. Ihmiset, jotka tarvitsevat vaateapua, voivat saada sosiaalipalvelukeskuksestamme vaatelahjakortin, jota vastaan saavat kirpputoreilta ilmaiseksi vaatteita ja muuta tarvittavaa. Kaikki uudet sukat, lapaset ja muut kudontatyöt menevät suoraan jakoon sosiaalipalvelukeskustemme kautta.

Pelastusarmeijan avustustyöntekijät ovat joutuneet todistamaan erityisesti lapsiperheiden taloudellisten vaikeuksien lisääntyneen kuluneen vuoden aikana. Lisäksi pitkäaikaistyöttömyys on kaventanut tuhansien ihmisten toimeentuloa ja johtanut monen kohdalla ennen pitkää myös terveys- ja mielenterveysongelmiin. Myös monien vanhusten eläke on pieni eikä riitä päivittäisiin menoihin. Apua todella tarvitaan.

Autamme monia kymmeniätuhansia ihmisiä ympäri vuoden. Suuri osa avustettavista on lapsiperheitä, useimmat yhden huoltajan perheitä. Toinen iso ryhmä on pieneläkeläiset. Joukossa on myös yhden ja kahden hengen työttömiä talouksia.

Pata tuottaa vuosittain lähes miljoona hyvän tahdon euroa. Joulupata on tunnetusti yksi kustannustehokkaimmista avustusmuodoista. Pelastusarmeijan keräyskulut ovat jokaisessa kaupungissa hyvin pienet, sillä suuri osa työstä tehdään talkoovoimin. Tuotosta vähennetään vain keräyskuluja, jotka pyritään pitämään mahdollisimman alhaisena n. 10 %:ssa. Vuoden 2018 joulupatatuotto oli miljoona euroa.

 

Usein kysytyt kysymykset

Milloin Joulupadat ovat kaduilla?
13. - 23.12.2019

Minulla ei ole käteistä mukana, miten voin lahjoittaa?
Joulupataan voi lahjoittaa käteisen lisäksi:

  • netissä osoitteissa www.joulupata.fi ja www.nettipata.fi
  • MobilePay sovelluksella numeroon 45011, 
  • Pivo sovelluksella numeroon 050 400 1869, 
  • tekstaamalla PATA (10€) tai PATA20 (20€) numeroon 16499 
  • tai tilisiirrolla tilille FI 57 2084 3800 0057 29 viitenro 8808.

Mihin lahjoitetut rahat käytetään?
Joulupadasta saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina kotimaan vähäosaisille lapsiperheille ja muille vähävaraisille ja syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille Pelastusarmeijan toimipisteissä eri puolella Suomea.

Mitä padalle voi lahjoittaa?
Käteistä rahaa, lahjakortteja esim. ruokakauppaan, tavaroita, vaatteita, leluja. Tavaralahjoitusten tulee olla ehjiä ja puhtaita.

Miten yritys voi lahjoittaa Joulupataan?
Lahjoituksen voi tehdä Paytrailin kautta tai tilisiirrolla Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksen tilille FI 57 2084 3800 0057 29 viitenro 8808. Yrityksesi voi lahjoittaa muutakin kuin rahaa, lue lisää Joulupata-yhteistyöstä tai ota yhteyttä [email protected].

Onko joku / jotkut tavarat erityisen toivottavia? Millä voisin ilahduttaa?
Suklaapaketit, villasukat, kahvipaketit, lasten lelut ja muut vastaavat.

Haluaisin lahjoittaa käytettyä tavaraa, miten toimin?
Tavaroiden, vaatteiden ja lelujen tulee olla lahjoittaessa ehjiä ja puhtaita. Jos tuot tavarat Joulupadalle, pakkaathan ne säänkestävästi. Halutessasi voit kirjoittaa mitä lahjoitus sisältää.

Onko jotain, mitä ei oteta vastaan?
Padoille ei kannata tuoda vanhaa elektroniikkaa eikä rikkinäisiä tavaroita, vaatteita tai leluja. 

Haluaisin lahjoittaa ruokatavaraa, miten toimin?
Voit lahjoittaa elintarvikkeita, jotka eivät pilaannu, kuten esimerkiksi säilykkeet, kahvi ja tee. Elintarvikepakkaukset pitää olla avaamattomia ja päiväystä pitää olla jäljellä. Valitettavasti emme voi ottaa vastaan itse leivottuja tuotteita emmekä avattuja paketteja. Kerro patavahdille, jos lahjoitat elintarvikkeita.

Haluaisimme kerätä päiväkodin / koululuokan / työkavereiden / sukulaisten kanssa vanhoja leluja tms. padalle, miten toimimme?
Tuotteet voi tuoda padalle. Meillä kiertää jatkuvasti kuskeja tyhjentämässä tavaralahjoituksia. Jos on kyse erittäin suuresta tavaralahjoituksesta voit soittaa noutopalveluun pääkaupunkiseudulla.

Haluaisin ilahduttaa lahjapaketilla yksinäistä miestä / yksinhuoltajaa / lapsiperhettä miten toimin?
Voit liittää lahjoituksen mukaan pienen saatteen sekä merkitä pakkauksen haluamallasi tavalla. 

 

joulupata-keräyksen historiaa

Keräyksen idea syntyi San Franciscossa, USA:ssa vuonna 1891, kun Pelastusarmeijan kapteeni Joseph McFee halusi auttaa työttömiä merimiehiä. Varainhankintaa miettiessään McFee näki kaupan ikkunassa kolmijalkaisen kehikon ja siitä riippuvan suuren padan. Hän osti padan, sijoitti sen vilkkaaseen kadunvarteen ja laittoi mukaan kyltin, jossa luki: ”Anna padan porista!” Historian ensimmäinen joulupatakeräys oli suuri menestys ja se auttoi ruokkimaan monta nälkäistä suuta. Joulupadat levisivät seuraavina vuosina ympäri Yhdysvaltoja ja sen jälkeen muihin maihin.

Joulupata-keräys on Suomessa järjestetty vuodesta 1906 alkaen.

Vuosikymmenien saatossa on Joulupadasta tullut perinteinen näky jouluisessa katukuvassa. Voidaankin sanoa, että tämä 111-vuotias keräys on tärkeä osa suomalaista jouluperinnettä. Antamisen ja auttamisen aate elää yhä vahvana. Perinteeksi ovat muodostuneet myös Joulupadan internet-keräys ja nettipadat, jotka alkoivat vastaavasti vuosina 1998 ja 2003.

2016 & 2017 kampanja

Kampanjavideo

 

Radiospotti


JulisteetValokuvia

Kuvat Jani Laukkanen

kierrätä PATASI ja KATTILASI!

 Ei ole väliä onko patasi kulunut, pinnoitettu, pinnoittamaton, kannella tai ilman sillä padat muokataan Joulupadoiksi Pelastusarmeijan asumispalveluyksiköiden työpajoissa. 

Voit tuoda patasi ja kattilasi Pelastusarmeijan kirpputoreilleLue lisää työtoiminnasta

Kiitämme Pertti Jarlaa alkuperäisideasta ja luvasta käyttää yllä olevaa Joulupata-sarjakuvastrippiä patakeräyskampanjan markkinoinnissa!

 Pelastusarmeija

Pelastusarmeijalla on pitkät perinteet niin Suomessa kuin ulkomailla. Olemme paikallinen, valtakunnallinen sekä kansainvälinen toimija. Toimimme 131 eri maassa, ja oma kansainvälinen verkostomme takaa toiminnan läpinäkyvyyden sekä varojen tehokkaan käytön. Suomessa Pelastusarmeija on toiminut vuodesta 1889, ja tällä hetkellä olemme paikallinen hyväntekijä yhteensä 25 paikkakunnalla. Olemme vahva kotimaan auttaja, ja autamme ihmisiä monipuolisesti eri kohderyhmistä, ketään syrjimättä. Eniten apuamme tarvitsevat vähävaraiset lapsiperheet, nuoret, opiskelijat, asunnottomat, syrjäytyneet, työttömät ja pieneläkeläiset.

Lisätietoa: Pelastusarmeija.fi